Fondazione Centro Studi Enel si Svimez, asociatia pentru dezvoltarea industriala a Italiei de Sud, au semnat un acord pentru implementarea si promovarea unor proiecte ce vizeaza incurajarea dezvoltarii energiei din surse regenerabile si adoptarii unor masuri de stimulare a eficientei energetice.
Acordul este valabil doi ani si a fost semnat de catre Gianluca Comin, membru in Consiliul de Administratie al Fondazione Centro Studi Enel si Adriano Giannola, Presedintele Svimez. Parteneriatul prevede ca fiecare parte sa acorde un imprumut de 100.000 de euro programului. Acest imprumut va fi pus la dispozitia cauzei prin contributii egale, iar programul poate beneficia si de finantari externe.
Obiectivul acestui acord este de a realiza proiectul „Energie regenerabila si eficienta energetica pentru viitorul Italiei de Sud”, prin evaluarea impactului financiar, energetic si asupra mediului inconjurator al masurilor de economisire a energiei electrice si al utilizarii tehnologiilor de productie a energiei din surse regenerabile.
Prin implementarea acestui proiect, Fondazione Enel si Svimez isi propun sa puna la dispozitia autoritatilor de reglementare regionale, nationale si europene un instrument util in realizarea proiectelor de dezvoltare a Italiei de Sud. Prin semnarea acestui acord, cele doua organizatii evidentiaza importanta eficientei energetice si a energiei regenerabile, acestea constituind factori cruciali in dezvoltarea Italiei de Sud si a intregii tari.
Proiectul se va desfasura in doua etape, fiecare cu o durata de un an. Prima etapa implica evaluarea potentialului oferit de sursele de energie primara si economisirii teoretice a cantitatilor de energie prin tehnologiile disponibile – atât tehnologiile mature, cât si cele care pot fi incurajate prin stimulente. Urmeaza apoi identificarea barierelor geografice, de reglementare, institutionale/culturale si de infrastructura care impiedica elaborarea de masuri pentru stimularea eficientei energetice si a utilizarii resurselor regenerabile de energie. Urmatorul pas va consta intr-o analiza asupra structurii economice regionale si impactului asupra mediului inconjurator al lanturilor de productie implicate. Prima etapa se va incheia prin elaborarea unei matrice care va clasifica oportunitatile de interventie, bazându-se pe potentialul resurselor si tehnologiilor energetice din diferitele zone geografice si pentru diferitele lanturi de productie.
A doua etapa a analizei implica un studiu mai detaliat, din punct de vedere economic si al utilizarii energiei, asupra potentialului anumitor tehnologii alese pentru productia de energie din resurse regenerabile, precum si al aplicarii instrumentelor de imbunatatire a eficientei energetice in cadrul unor lanturi de productie specifice. Aceasta analiza se va baza pe propunerea facuta de Svimez in 2012, care vizeaza lanturile logistice teritoriale in contextul potentialului Italiei de Sud de a deveni o punte de legatura la nivel logistic intre Europa si bazinul Mediteranean. (A.D.).